Породи

Купуването на куче за търсене на трюфели означава, че искате да сте сигурни, че след като порасне, кученцето ще демонстрира физическите и поведенчески характеристики, които се очакват в резултат на селекцията, извършена от професионалист, специализирал се в отглеждане на конкретната порода. За много начинаещи външният вид на дадена порода често е онова, което възпламенява тяхната „любов от пръв поглед” – сладката му главица, фигурата му, козината му, размера му. Но отвъд физическия аспект всяка порода се характеризира с поведенчески особености, които трябва да се познават преди да направите избора си. Затова е важно да съберете информация и да направите нужните проучвания. За да сте сигурни в правилния си избор.

За търсене на трюфели се използват се различни породи кучета. Както  ловни породи кучета така и мелези. Всяка порода си има свои особености. Всяко куче си има , характер и както своите силни и слаби страни. Възможно е да има съществени различия между кучета от една и съща порода.  Най-широко използвани от професионалните ловци на трюфели породи са: Лагото Романьоло, Американски и Английски Кокер Шпаньол, Пойнтер, Дратхаар, Курцхаар, Бретон Шпаньол, Спрингер Шпаньол, Лабрадор и др.


Лагото романьоло

dog1

Родината на лагото романьоло е Италия. Това всъщност е прадядото на всички водни кучета, като португалското водно куче, пудела и др. Името на представителите на породата идва от тяхното предначначение в миналото – използвали са се при лов на водни птици. А в превод от италиански “лаго” означава езеро.  Днес, те са приятна компания и се славят и като най-добрите кучета в търсенето на трюфели.

Лагото романьоло има квадратно тяло, със средни размери. Козината е гъста и къдрава, оцветена в бяло, оранжево или кафяво. Височината му варира от 35 до 49 см, а теглото му – от 11 до 16 кг. Главата му е голяма, в сравнение с тялото. Муцуната е квадратна, носът е широк, очите са кръгли, а ушите са висящи.

Представителите на породата са интелигентни, очарователни и лоялни кучета. Поддават се лесно на обучение. Разбират се много добре с децата и другите домашни животни. Към непознати са подозрителни. Имат добре развит слух и лаят само когато чуят нещо нередно. Те ще се чувстват добре в апартамент, ако бъдат извеждани редовно. Средната продължителност на живота им е около 16 години. Преразположени са към дисплазия на тазобедрената става, но като цяло се отличават с добро здраве.  Козината трябва редовно да се сресва, за да изглежда добре. Това е подходяща порода за хора с алергии, тъй като нейните представители се скубят малко.

 

Характеристики:

– древна порода

– ловни инстинкти

– добър плувец

– намират трюфели

– хипоалергенно


Кокер шпаньол

dog2

Родината на кокер шпаньола е Англия, където е бил отглеждан главно за лов на бекасини.

Кокер шпаньолът има малко, здраво, с правилни пропорции тяло. Височината му варира от 30 до 41 см, а теглото му – от 9 до 16 кг. Главата му има широка муцуна и висящи устни. Очите са тъмни на цвят, с бадемовидна форма. Ушите са меки, дълги и висящи до главата. Цветът на носа е в тон с цвета на козината – обикновено черен или кафяв. Опашката често е купирана, а в случай, че не е – се носи високо. Козината е мека и вълниста. Окраската може да бъде в черно, светло кремаво, тъмно червено, както и в комбинация от тях.

Кокер шпаньолът е весело и игриво куче, което е много лоялно към своя господар. Разбира се много добре с деца и с други домашни животни, ако е социализира правилно в ранна възраст. Това е интелигентно куче, което се поддава лесно на обучение. Представителите на породата имат нужда от много внимание от своите стопани. Те бързо се адаптират към промените в около тях. Ще се чувстават добре в апартамент, но трябва да се извеждат редовно на разходка. Продължителността на живота на кокер шпаньола е около 15 години. Предразположен е към очни, кожни и гръбначни заболявания. Поддръжката на козината се изразява в ежедневно сресване, за да се запази добрия ? вид и подстигване през няколко месеца. Ушите трябва да се проверяват редовно, за да се избегне развитието на инфекции.

 

Характеристики:

– весел нрав

– игриво

– лоялно

– социално

– ловни инстинкти


Епаньол бретон

dog3

Родината на епаньол бретона е Франция, а историята му започва в края на 19 в. Кучетата от тази порода се отличават като добри ловци на пернат дивеч.

Епаньол бретонът има средно по размери тяло, покрито с мека, права или вълниста козина, в бяло и оранжево, ливър и бяло, черно и бяло, както и в трицветна комбинация. Височината му варира между 43 и 53 см, а теглото му – между 12 и 15 кг. Главата има средни размери, заоблени скули и издължена муцуна. Цветът на очите е амбър или лешник, а носът е тъмен. Ушите са клепнали, с триъгълна форма и както опашката, са къси. Крайниците на представителите на породата са много дълги, което е плюс по време на лов.

Епаньол бретонът е весело, енергично и интелигетно куче, което лесно се поддава на обучение и обича да плува. Той е много дружелюбен и се разбира идеално с децата в семейството, както и с другите кучета. Подходящ е за семейства, както и за възрастни, които ще го дарят с много обич и внимание. Най-добре ще се чувства в къща с голям двор, където ще може достатъчно да се движи. Продължителността на живота му е около 12 години. Представителите на породата се отличават с добро здраве. Болестите, към които са предразположени са дисплазия на тазобедрената става и епилепсия. Поддържката на козината е много лесна – за да не загуби блясъка си, тя трябва да се сресва редовно. Необходимо е ушите да се проверяват, за да не се развият инфекции.

 

Характеристики:

– весел нрав

– енергично

– интелигентно

– дружелюбно

– добър плувец


Пойнтер

dog4

Пойнтер е известен още от средата на 17 в. със своите способности при лова на зайци и птици, в своята родина – Англия. Днес освен като ловно куче, той е известен и с приятния си характер, което го прави желан домашен любимец.

Представителите на породата имат издължени, атлетични тела, с добре оформена мускулатура. Височината им варира от 58 до 73 см, а теглото им – от 20 до 34 кг. Муцуната е издължена, а очите са с овална форма, оцветени в различни нюанси на кафявото, в зависимост от окраската на козината. Ушите са големи и висящи. Шията е дълга, а опашката дебела. Козината е къса, гладка и лъскава. Среща се в ливър, черно, жълто или оранжево, като са възможни и бели петна.

Пойнтер е приятелски настроено и лоялно куче, което се привързва  към своите стопани. Разбира се много добре с децата в семейство, както и с другите домашни животни, стига да са израстнали заедно. С непознати се държи резервирано, което го прави надежно куче пазач. Лесно се поддава на обучение, тъй като е много умен. Това не е подходящ избор за хора, които живеят в апартамент, тъй като представителите на породата имат нужда от много движение и свободно пространство, в противен случай започват да се развиват проблеми с поведението. Продължителността на живота им е средно около 14 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става, кожни алергии и епилепсия. Поддръжката на козината е много лесна – трябва да се сресва от време на време. Необходимо е ушите да се проверяват често, за да се избегнат инфекции.

 

Характеристики:

– приятелски настроено

– разбира се добре с деца

– добър пазач

– интелигентно

– атлетична визия


Спрингер шпаньол

dog5

Спрингер шпаньол е известен като добро ловно куче още от епохата Ренесанса в Европа. Той е помагал на ловците като намирал и гонел от храстите птици. Днес това е популярна порода, която е и приятен домашен любимец. Той е най-старият и най-бързият вид сред шпаньолите.

Спрингер шпаньол  има компактно тяло, със средни размери, покрито в права и къса или по-дълга и вълниста, лъскава козина. Окраската се среща в съчетание между ливър или черна с бяло и черно или ливър, с бяло и бежаво. Височината на представителите варира от 45 до 54 см, а теглото им – от 18 до 25 кг. Главата е пропорционална на тялото, с овални очи и висящи уши. Представителите на породата имат меки устни, които им позволяват да носят птиците без да ги разкъсват. Шията им е издължена, а опашката обикновено е купирана.

Aнглийският спрингер шпаньол е интелигентно, жизнено и весело куче, което е лоялно към своите стопани и има нужда от тяхното внимание. Той обича всички и всички го обичат. Това е много социално куче,което е отлична компания за деца и други домашни животни, с изключение на птиците, поради вродения му ловен инстинкт. Понякога може да стигне до конфронтация между него и други мъжки кучета. Той лесно се адаптира за живот в градски условия, но има нужда от редовни разходки. Представителите на  породата обожават водата. Обучението им е истинско удоволствие за стопаните. Средната продължителност на живота им е около 14 години. Те са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, епилепсия, очни проблеми и затлъстяване. Поддръжката на козината се изразява в редовно сресване, в противен случай тя загубва блясъка си.

 

Характеристики:

– весел нрав

– социално

– интелигентно

– лесно се адаптира

– лоялно


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/trufssx8/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399