Видове

TUBER AESTIVUM

aestivum


Отличителни белези: Това е така наречения черен летен трюфел. На външен вид е много подобен на Melanosporum Tuber, покрит с брадавици, бежова сърцевина с жилки от бял мрамор. Ароматът му е много различен и деликатен, леко орехов.  Ниската му цена, съчетана с голяма наличност  почти през цялата година, прави този трюфел много добра опция, за  опитване на нови рецепти.Този трюфел се събира и се продават неузрял от незнаещи берачи. Възрастните екземпляри могат да ни изненадат със своята големина.

Зреене: От май до септември Разпространение: Това е най-разпространеният трюфел в България, Италия, Сърбия, Румъния, и др.

 

TUBER UNCINATUM

uncinatumОтличителни белези:  Всъщност, това е разновидност на Tuber aestivum. Той има по-изразен вкус и аромат, поради по-голямата дълбочина на която расте. Външният му вид е подобен на Tuber aestivum но вътрешността е с по-тъмен кафяв цвят. Има силен и приятен аромат.Зреене: От септември до декември.
Разпространение: Среща се и в България.


TUBER BRUMALE

brumale
Отличителни белези: Много прилича на Tuber melanosporum и зрее по същото време и обитава същите райони, но предпочита по-влажни места. Брадавиците му падат, когато се почиства с четка вътрешността му е сива и с по-дебели бели вени. Ароматът е на по-ниско качество и по-малко устойчив но приятен.


Зреене: От март до април.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.

TUBER MELANOSPORUM

melanosporumОтличителни белези: Това е черен зимен трюфел, ароматът му е интензивен, променлив според почвата и дърветата със които е в симбиоза.Черно-зимните трюфели имат различни размери, от грахово зърно до размера на топка за тенис.  Външно е покрит с “брадавици” с черни тонове, вътре виждаме черно лилави вени обиколени от бяло. Черния зимен трюфел обитава умерения климатичен пояс, вирее в корените на дъб, леска и черен габър, предпочита варовикови терени. Това е трюфела с най-широко приложение в готварството понеже дълготрайно запазва аромата си и може да се съхранява изсушен.


Зреене: От декември до март.
Разпространение: Франция и някой части на Италия.

TUBER MESENTERICUM/FENICO

mesentericum
Отличителни белези: Външният му вид е подобен на Tuber uncinatum и зрее в един и същ период с него. Трюфели са малки, 2 до 5см, и с кухина в основата имат неправилна кръгла форма с по-големи или по-малки вдлъбнатини, които при разрез им придават бъбрековиден вид. Вътрешността му е сиво-кафява, най-характерната му черта е всепроникващата миризма на фенол или катран. Не е често срещан вид, но може да се открие под дъб, бреза, леска и бук.Зреене: От ноември до февруари.
Разпространение: Европа в България в малки количества.
TUBER MAGNATUM PICO

magnatum

Отличителни белези: Това е така известния “бял трюфел”, познат е още като трюфел от Алба. Това е много рядък трюфел, все още няма успехи с култивирането му и това го прави  най-скъпият трюфел. Неговият сезон е много кратък, в зависимост от региона. Белият трюфел достига различна големина, от орех до юмрук /от 5 до 12 см/.Среща се в Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Хърватска и България. На цвят е като бледа охра, гладка-кадифена повърхност. Вътрешността му е по-тъмна на цвят, червеникаво-кафява, фино набраздено от бяло. Това е много деликатен трюфел, който се разваля за няколко дни. Ароматът е много летлив и поради това не може да се обработва термично. Той се консумират суров, настърган на ястия, на които предоставя своя специален аромат, смес от метан и чесън, ценена от гастрономите.


Зреене: Края на септември до края на декември.
Разпространение: Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Хърватска и България.TUBER BORCHII

borchii
Отличителни белези: Също известен като bianchetto .Има характерна силна чеснова миризма, понякога остра, когато е силно узрял. Той прилича на tuber magnatum но е много по-малък и аромата е напълно различен, но също така разполага с чеснов компонент.Размера варира от грахово зърно до орех.Зреене: От февруари до април.
Разпространение:Европа,има го в България.

TUBER INDICUM

indicum
Отличителни белези:Това е така наречения китайски трюфел , които навлезе на пазарите и ресторантите с ниската си цена. Китайските трюфелите също могат да намерят с имена Tuber himalayense, Tuber sinense pseudohimalayense и Tuber . Външният му вид е почти като на Melanosporum Tuber , но се различава много лесно, като най-важното е липсата на аромат.Разпространение: Не се среща в Европа.

TUBER MACROSPORUM

macrosporum
Отличителни белези: На външен вид е червеникаво-кафява до черно, повърхноста му  е грапава, образувана от плоски брадавици.Розово-кафява сърцевина, нашарена с мраморни светло-сиви жилки.Неговата миризма и вкус е подобна на tuber magnatum за това е ценен от гастрономите. Среща се от октомври до декември.Зреене: От октомври до декември.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.
CHOIROMYCES MEANDRIFORMIS

choiromices
Смята се за токсичен (стомашно-чревно възпаление),срещата се през лятото и есента, частично открити над земята.Расте в кисели почви с високо валежи, предпочита глинести почви.

Те са белезникави до жълтеникаво кафяви, с червеникави петна. Когато узрее миризмата му е доста силна и отличителна.

Заради добрите  си размери и белезникав цвят, се продава по по интернет като “бял трюфел” поради неговата прилика с Tuber magnatum.TUBER EXCAVATIUM

excavatumТuber  excavatum  или по известен като свински или дървен трюфел e с неправилна форма, надиплен, понякога сплеснат, с видимо голяма кухина. Достигат от 1 до 4 см. Кората му е кафяво-оранжева когато се извади от земята, след това от охра до кафяво.
Сърцевината му е твърда, солидна, кафяво-червена с мраморни жълтеникави, разклоняващи се вени.
Миризмата му повече или по-малко интензивна според сезона понякога на чесън. Неприятно при пълна зрялост. Лесно откриваем трюфел за кучетата. Вкусът му е слаб, не много приятен.
Среща се във варовикови почви, свързано с широколистни и иглолистни дървета. Tuber excavatum е много често срещан трюфел. Узрява през цялата година, ако условията са благоприятни.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/trufssx8/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399