Съхранение

При съхранението на трюфелите се изисква специално отношение.  Ароматът на трюфела се предава на всички други абсорбиращи продукти държани в непосредствена близост.

Подготовкато за съхранение започва с щателно почистване на полепналата почва. Трюфелите се поставят в памучна кърпа или абсорбираща хартия. След което се съхраняват в хладилник. В ресторанта, където трюфелите са постоянно в употреба, те се съхраняват в стъклени буркани. За краткосрочно съхранение не са необходими специални мерки, но за по-дълги периоди на съхранение, трюфелите трябва да бъдат консервирани чрез определени процедури.


Охлаждане на Трюфели

Трюфелите могат да се замразяват и съхраняват свежи в продължение на две седмици, след щателно почистване и изсушаване. Поставят се в контейнер с домакинска хартия или памучни парцали и се поставят в най-студената част на хладилника с оптимална температура от 2-4°С и относителна влажност на въздуха 80-85%. Хладилните витрини са по-ефективни, тъй като въздухът циркулира.


Замразяване на Трюфели

За продължително съхранение, трюфелите могат да бъдат замразени. Без загуба на аромат до шест месеца. След правилното почистване, трюфелите се поставят във фризер, херметически затворени или вакуумирани в съдове за замразяване. Трябва да се избегне всякаква влага и кондензиране на трюфелите.


Съхранение в ориз

Един доста ефикасен начин за съхранение в домашни условия е като се поставят в херметически затворен контейнер с ориз.
Изсипва се дебел слой от ориза в контейнера и се поставят вече добре почистените трюфели, като не се допират един до друг и след това се покриват изобилно с повече ориз. Запечатаният контейнер се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, в идеалния случай при около 4-6°С. При по-продължително съхранение трюфелите няма да се развалят но ще изсъхнат и ароматът им ще изчезне.
Съхраняваният заедно с трюфелите ориз ще бъде ароматизиран с интензивен аромат. След като използвате трюфелите, оризът може да бъде приготвен като отделно ястие. Всеки сорт ориз е подходящ за запазване на трюфели.


sahranenie-na-triufeli1
sahranenie-na-triufeli2
sahranenie-na-triufeli3

 

Погрешно е съхранението в найлонови торби

Пресните трюфели никога не трябва да бъдат поставяни в найлонови торби, защото се образуват влага и конденз, които помагат на трюфела да се развали много по-бързо. Затова препоръчваме да се завиват в  домакинска хартия или памучни кърпи, които трябва да се подменят ежедневно,  за да се предотврати  образуването на влага.  Така ще се избегне  кондензацията , а трюфелите ще прехвърлят част от аромата си на домакинската кърпа.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/trufssx8/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399