1. TUBER AESTIVUM

Отличителни белези: Това е така наречения черен летен трюфел. Отвън е покрит с брадавици, бежова сърцевина с жилки от бял мрамор. Ароматът му е много различен и деликатен, леко орехов. Ниската му цена, съчетана с голяма наличност почти през цялата година, прави този трюфел много добра опция, за опитване на нови рецепти.Отделни узрелите екземпляри могат да ни изненадат със своята големина.

Зреене: От май до септември
Разпространение: Това е най-разпространеният трюфел в България, Италия, Сърбия, Румъния, и др.

2. TUBER UNCINATUM

Отличителни белези: Всъщност, това е разновидност на Tuber aestivum. Той има по-изразен вкус и аромат, поради по-голямата дълбочина на която расте. Външният му вид е подобен на Tuber aestivum но вътрешността е с по-тъмен кафяв цвят. Има силен и приятен аромат.

Зреене: От септември до декември.
Разпространение: Среща се в България, Италия, Сърбия, Румъния и др.

3. TUBER BRUMALE

Отличителни белези: Този вид трюфел предпочита по-влажни места и по-студено време. Брадавиците му падат, когато се почиства с четка вътрешността му е сива и с по-дебели бели вени. Ароматът му е по-малко устойчив но приятен.

Зреене: От декември до април.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.

4. TUBER MELANOSPORUM

Отличителни белези: Това е черен зимен трюфел, ароматът му е интензивен, променлив според почвата и дърветата със които е в симбиоза. Трюфелите имат различни размери, от грахово зърно до размера на топка за тенис. Външно е покрит с “брадавици” с черни тонове, вътре виждаме черно лилави вени обиколени от бяло. Черния зимен трюфел обитава умерения климатичен пояс, вирее в корените на дъб, леска и черен габър, предпочита варовикови терени. Това е трюфела с най-широко приложение в готварството понеже дълготрайно запазва аромата си и може да се съхранява изсушен.

Зреене: От декември до март.
Разпространение: Франция и някой части на Италия в България е изключително рядък.

5. TUBER MACROSPORUM

Отличителни белези: На външен вид е червеникаво-кафява до черно, повърхноста му е грапава, образувана от плоски брадавици.Розово-кафява сърцевина, нашарена с мраморни светло-сиви жилки.Неговата миризма и вкус е подобна на tuber magnatum за това е ценен от гастрономите. Среща се от октомври до декември.

Зреене: От октомври до декември.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.

6. TUBER MESENTERICUM / FENICO

Отличителни белези: Външният му вид е подобен на Tuber uncinatum и зрее в един и същ период с него. Трюфели са малки, 2 до 5см, и с кухина в основата имат неправилна кръгла форма с по-големи или по-малки вдлъбнатини, които при разрез им придават бъбрековиден вид. Вътрешността му е сиво-кафява, най-характерната му черта е всепроникващата миризма на фенол или катран. Не е често срещан вид, но може да се открие под дъб, бреза, леска и бук.

Зреене: От ноември до февруари.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.

7. TUBER BORCHII / BIANCHETTO

Отличителни белези: Има характерна силна чеснова миризма, понякога остра, когато е силно узрял. По аромат ивъншен вид прилича на tuber magnatum но е много по-малък .Размера варира от грахово зърно до топка за тенис.

Зреене: От януари до април.
Разпространение: Централна и Южна Европа, има го в България.

8. TUBER MAGNATUM PICO

Отличителни белези: Това е така известния “бял трюфел” това е много рядък трюфел, все още няма успехи с култивирането му и това го прави най-скъпият трюфел. Неговият сезон е много кратък, в зависимост от региона. Белият трюфел достига различна големина, от орех до юмрук /от 5 до 12 см/. На цвят е като бледа охра, гладка-кадифена повърхност. Вътрешността му е по-тъмна на цвят, червеникаво-кафява, фино набраздено от бяло. Това е много деликатен трюфел, който се разваля за няколко дни. Ароматът е много летлив и поради това не може да се обработва термично.

Зреене: Края на септември до края на декември.
Разпространение: Централна Италия, Южна Франция, Румъния, Хърватска и България.

9. TUBER EXCAVATIUM

Отличителни белези: Тuber excavatum или по известен като свински или дървен трюфел e с неправилна форма, надиплен, понякога сплеснат, с видимо голяма кухина. Достигат от 1 до 4 см. Кората му е кафяво-оранжева когато се извади от земята, след това от охра до кафяво. Сърцевината му е твърда, солидна, кафяво-червена с мраморни жълтеникави, разклоняващи се вени. Миризмата му повече или по-малко интензивна според сезона понякога на чесън. Неприятно при пълна зрялост. Лесно откриваем трюфел за кучетата.. Среща се във варовикови почви, свързано с широколистни и иглолистни дървета. Tuber excavatum е много често срещан трюфел. Узрява през цялата година, ако условията са благоприятни. Това е трюфел без стопанска стойност.