Thracian Truffles от фирма Агролес Продукт ООД

Агролес Продукт ООД е водеща динамично развиваща се компания, която се занимава с изкупуване, преработка и продажба на диворастящи гъби и трюфели.
В България се среща голямо разнообразие от гъби и трюфели през цялата година. Ние предлагаме най-добрите продукти за тези, които залагат на безкомпромисно качество и изтънчен вкус. Продуктите, с които работим, са натурални, с български произход, доставени директно от природата до Вас.

Нашите клиенти получават свежи сезонни, сушени или замразени трюфели и диворастящи гъби според техните предпочитания.

Компанията ни е сертифицирана по EN ISO 9001:2015. Наши партньори са фирми с утвърдена репутация от Европа, САЩ и Азия, които се занимават с гъби и трюфели. Също така работим с редица ресторанти, известни със своята първокласна кухня.

Доверието в нас е крачка напред към вашия успех!

Легенда за Трюфелите по Тракийските земи

Древна тракийска легенда разказва за Орфей, талантлив музикант, който свирел ден и нощ своите вълшебни мелодии…

В една приказна нощ, когато вятърът носел песента му из тракийската шир, Зевс чул величествената мелодия и поискал да го възнагради. Всемогъщият бог пратил светкавица, която докосвайки земята отворила дупка пред Орфей, разкривайки бели като деня и черни като нощта скъпоценни дарове. Така се родили Трюфелите. Орфей взел няколко в ръка, опитал ги и в този момент почувствал тяхната магическа сила.

От благодарност към Зевс, Орфей изсвирил най–дивната си мелодия и споделил божествените дарове с хората, живеещи по царствените земи на Тракия. Оттогава хората ги откриват по тези земи и се наслаждават на техните невероятни качества.

Интересна информация за Трюфелите

Скрит от очите на човека и тънещ в мистерия, той е един от най-желаните продукти на световната гастрономия. Почвата, растителността, климатът, сезоните и лунните цикли влияят върху периодичното раждане на уникално бижу с опияняващ и обгръщащ аромат, Трюфелът.

Тази загадъчна гъба, която расте между 5 и 30 см дълбоко в земята живее в симбиоза само с няколко вида растения, изхранва се с тях и им връща вода и минерални соли. Добиват се изключително трудно, с помощта на специално обучени кучета, които долавят аромата им и се събират от грижовна човешка ръка.

В България растат много видове висококачествени трюфели.

Те са изключително ценни и поради това намират приложение в медицината, фармацевтиката, козметиката, кулинарията. Те са богати на витамини B12, B6 и B2, както и на протеини, сяра, фосфор, целулоза и други важни елементи.

Трюфелите се използват с лечебни цели, тъй като консумацията им:

  • понижава холестерола;
  • подобрява функцията на нервната и мускулната тъкан;
  • стимулира кръвообращението;
  • подобрява зрението;
  • регенерира кожата, ноктите, растежа на косата;
  • влияе добре на сърдечната дейност;
  • пречиства организма от токсини;
  • е подходяща за диабетици;
  • осигурява аминокиселини;
  • спомага в борбата с желязодефицитна анемия;

И най-вече съдържат вещества, които стимулират растежа, обмяната на веществата и половите функции. С това се обяснява славата им на афродизиак. Трюфелите произвеждат и анандамид – съединение, което отговаря за изработването на вещество в човешкия мозък, подобряващо настроението. Учените наричат анандамида „молекулата на блаженството“, поради ролята, която играе в механизмите на настроението, апетита, паметта, болката, депресията и репродуктивната функция.

Освен това, чрез трайния си, специфичен аромат и вкус имат способност да превръщат всяко ястие в кулинарен шедьовър.